Edukacinis užsiėmimas „Arbatos gėrimo tradicijos Europoje ir Azijoje“ Šilutės Hugo Šojaus dvare

Birželio 3 dieną šeštokai aplankė net 5 skirtingas pasaulio šalis: Kiniją, Japoniją, Turkiją, Angliją ir Rusiją. Mokiniai dalyvavo integruotame anglų-rusų kalbų edukaciniame užsiėmime „Arbatos gėrimo tradicijos Europoje ir Azijoje“ Šilutės Hugo Šojaus dvare.

Tikro smalsumo vedami šeštokai pirmiausia sužinojo kokia šalis yra arbatos tėvynė, kaip arbata pasiekė Azijos ir Europos šalis. Mokiniai turėjo progą pasipuošti skirtingų šalių atributika, paliesti tikrus autentiškus arbatos gėrimo tradicijoms būdingus indus, išgirsti apie arbatmedžio (Camellia sinensi) pumpurų ir lapų paruošimo kelią,  paragauti skirtingus užkandžius, užuosti ypatingus įvairių arbatžolių rūšių kvapus ir paragauti jų skonių. Grįžę į mokyklą vaikai toliau gilino savo tarpkultūrinę pažintį asmeniniu praktiniu patyrimu: patys skirtingomis temperatūromis kaitė vandenį, užplikė arbatžolių lapelius ar vaistažoles, su specialia bambukine šluotele ruošė ypač unikalaus skonio Japonišką žalią arbatą – Matcha. Vaikai įsikino, kad arbatos skoninės savybės dažnai priklauso ne tik nuo pačios arbatos kokybės, bet ir nuo to, kaip mes ją paruošime vartojimui.

Šeštokams tikrai buvo smagu praleisti dieną tokiose neįprastose aplinkose, tiek daug naujų įspūdžių patirti, tiek daug naujo sužinoti ir pasimokyti gydomųjų arbatos savybių, jos gėrimo ceremonijos teikiamos harmonijos, pagarbos bei susikaupimo. Arbata žinoma kaip antra pagal labiausiai vartojamų gėrimų kiekį pasaulyje ir dėl to yra labai svarbi mūsų kasdienybėje. Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį. (Senovės persų gydytojas Avicenna). Baigiantis popietei mokiniai pasidalino noru turėti daugiau tokio pobūdžio integruotų pamokų edukacinių užsiėmimų, kurie praturtina kiekvieno pasaulį.

Anglų kalbos mokytoja Simona Grigorjevaitė – Clinge