7 ir 8 klasių mokiniai aplankė Vinetu kaimą

Birželio 7 dieną ir 13 dienomis Juknaičių pagrindinės mokyklos septintokai ir aštuntokai aplankė Vinetu kaimą (https://vinetukaimas.lt) – aktyvaus ir harmoningo laisvalaikio kaimą. Mokiniai dalyvavo integruotame anglų-matematikos edukaciniame užsiėmime, kuriame mokiniai turėjo pažadinti savyje ryžtingo kovotojo dvasią, pajusti pirmykštį pralaimėjimo arba pergalės skonį!

Vinetu kaimas – gyvosios indėnų istorijos muziejus po atviru dangumi, kuris puoselėja Šiaurės Amerikos indėnų tradicijas vaizdingame Dangės-Akmenos upės slėnyje netoli Klaipėdos, Kretingalės seniūnijoje. Vinetu kaime įkurtas indėnų muziejus, kuriame pristatomas per dešimtmetį surinkta muziejaus ekspozicija: rankdarbių, meno ir juvelyrinių dirbinių, archainių ginklų, trofėjų, toteminių stulpų, muzikos instrumentų, aprangos ir puošybos detalės, senovinės nuotraukos, paveikslai ir kitų artefaktų.

Programą papildo praktiniai užsiėmimai. Organizuojami šaudymo iš lanko ir indėniškos spjaudyklės turnyrai. Šaudymas iš lanko, senovėje išrastas kaip medžioklės ir kovos būdas, šiandien gyvuoja kaip sporto šaka ir laisvalaikio pramoga. Tai aktyvus, sportiškas ir azartiškas žaidimas, stiprinantis draugystės ryšius ir gebėjimus veikti komandoje. Sykiu jis provokuoja kurti savo mūšio strategiją bei taktiką, atskleisti lyderystės talentą.

Mūšis prasideda susipažinimo ritualu ir iniciacija į kovą.  Ištvermės rungtys bei žaidimai suteikia indėniškos drąsos ir pasitikėjimo, aktyvuoja reakciją ir budrumą, lavina koordinaciją,  skatina judėti, geriau pažinti save. Vinetu kaime lankų mūšis vyksta pievoje, po atviru dangumi. Uždangą nuo strėlių atstoja šieno ritiniai. Mūšio taisyklės labai paprastos: žaidėjai susiskirsto į dvi komandas, apsiginkluoja lankais, specialiomis saugiomis strėlėmis su paminkštintais galais, veido kaukėmis. Mūšio metu  šaudoma  į taikinius ir priešininkus.

Po įnirtingo  lankų mūšio atgavus jėgas mokiniai atliko iš anksto paruoštas anglų kalbos ir matematikos užduotis, dalinosi savo patirtimi ir emocijomis po naujai išbadyto „sporto“. Edukacinėa programos dalyviai susipažinę su Šiaurės Amerikos indėnų gyvenimo būdu, kultūra, istorija, vertybėmis ir patys išbandę smagią, aktyvią indėnišką veiklą džiaugėsi tokio pobūdžio mokymosi būdu ir norėtų daugiau panašių patyriminių užsiėmimų,  skatinančių juos plėsti kalbines, istorines, matematines bei tarpkultūrines žinias.

Anglų kalbos mokytoja Simona Grigorjevaitė – Clinge