Pradinukai stovykloje „Smalsučiai”

Juknaičių pagrindinėje mokykloje birželio 10-16 dienomis vyko tradicinė dieninė vaikų vasaros poilsio stovykla „Smalsučiai” socialiai remtiniems pradinių klasių mokiniams. Stovyklautojų veiklą  organizavo pradinių klasių mokytojos Svetlana Jucienė, Birutė Verbuvienė, Rasa Urbonavičienė.

Edukacinėje pramoginėje  programoje „Žuvies kelias“ susipažinome su žvejybos Kuršių mariose istorija, tradicijomis, žvejų gyvenimo būdu ir laivadirbyste.

Atvykę į laivadirbio Jono Gižo etnografinę sodybą ,mokėmės vietinių šišioniškių –  lietuvininkų tarmės žodžių, dalyvavome folkloro pristatymo programoje „Į žvejus eisiu“.

Muziejuje susipažinome su istorine ekspozicija apie Pamario krašto istoriją ir kultūrą, J. Gižo asmenybe ir laivadirbio amatu. Sužinojome, kad žvejyba ir laivadirbystė tarpusavyje labai susiję. Skanavome Mažosios Lietuvos desertą – „gliumzinį“ (varškės) pyragą, gėrėme „kafiją“. Keliavome į Drevernos mažųjų laivų uostą, plaukėme senoviniu burlaiviu – reisine „Dreverna“ po Kuršių marias. Grįžę lipome į apžvalgos bokštą (15 m), apžvelgėme Drevernos apylinkes.

Edukacinėje išvykoje  į Klaipėdos rajono tradicinių amatų centrą Veiviržėnuose stovyklautojai sužinojo apie  duonos raugimą ir užmaišymą, mokėsi skirti grūdines kultūras. Kiekvienam buvo suteikiama nepakartojama galimybė pačiam suformuoti bandelę  ir ką tik iškūrentame lauže išsikepti savo bandelę ant medinių iešmų.

Išvykoje į Šilutės rajono Fridricho Bajoraičio  viešąją biblioteką  stovyklautojai išmoko  pasidaryti „Draugystės“ apyrankes, žiūrėjo 3D akiniais filmą.      Sugrįžę piešė ant marškinėlių, kuriais pasipuošė.

Mociškių palivarko ūkyje edukacijos metu sužinojome apie bites, bitininkystę Mažojoje Lietuvoje. Sužinojome apie skirtingus avilių tipus ir Lietuvoje gyvenančių bičių rases. Neįkainuojama gyvenimiška pamoka apie maistingus ir vaistingus bičių produktus. Pasigaminome natūralaus vaško žvakutę.

Atvykusius į  Kintų kultūros centrą stovyklautojus pasitiko žvejo žmona, kuri  pakvietė prie kieme esančios venterinės valties. Kieme ištiestas venterinis tinklas, pilnas žuvų (paruošti ruošiniai ) tarmiškais pavadinimais leido mokiniams pažinti, kokios žuvys įplaukia į žvejo tinklus Kuršių mariose ir kaip jos buvo vadinamos.  Žvejo žmona iš valties iškėlė pilną tinklą marių laimikio (suvenyrinis ruošinys magnetukas -žuvelė), kurį išsiėmė  kiekvienas, kaip ir žvejas iš tinklo. Po to keliavome į klasę, spalvinome akriliniais dažais pasirinkę savo mėgiamas spalvas. Savo nuspalvintą žuvelę mokiniai išsinešė, kaip prisiminimą apie šio krašto žvejo laimikį ištrauktą iš tinklo. Po edukacijos pietavome, žaidėme žaidimus,  aptarėme stovyklos veiklą, vieni kitiems palinkėjo geros ir saugios vasaros!

Stovyklos organizatorės S. Jucienė, B. Verbuvienė , R. Urbonavičienė